BB-editoriaal - ONS LAND STAAT ER NIET ZO GOED VOOR … Carine Vos

Volgens de gouverneur van de Nationale Bank staat België er niet zo goed voor en halen we al lang de 3% EU norm niet meer. Besparen is dus de boodschap! Hadden u en ik de kas bewaakt zoals we dat alle[1]maal doen als goede huisvader/huismoeder, het was wellicht nooit zover gekomen … want alhoewel er de afgelopen jaren bespaard werd dat het een lieve lust was, is het geld op. Helaas dragen we daar vandaag de gevolgen van.

Niet alleen in de gevangenissen, bij het spoor, in het onderwijs, in het leger of bij de politie draait het vierkant ook bij de uithangborden van ons land zitten ze in een diepe crisis.

Onze landbouwers die dagelijks zorgen dat ons bordje goed gevuld is, krijgen weinig of geen erkenning voor de inspanningen die ze doen. We begrijpen dat de rechtsonzekerheid bij veel (jonge) landbouwgezinnen moordend is. Gelukkig kunnen onze beenhouwers in de spiegel kijken in deze en gaan kwaliteitsvol vlees in de beenhouwerij en respect voor de kweker bij ons hand in hand.

Ook onze grote bedrijven, die als voorbeeld golden van innovatie en vaak plaatselijke tewerkstelling verankerden, zijn in moeilijk vaarwater gekomen. Of het ligt aan de coronacrisis, zoals vaak geopperd wordt of aan geen al te degelijk beleid, zoals men soms laat uitschijnen of aan de steeds grotere winst die uitgekeerd moet worden aan aandeelhouders, … wie zal het zeggen.

Bij Van Hool in Koningshooikt staan 1100 jobs op de tocht, bij chocoladefabrikant Barry Callebaut wil men meer dan 500 jobs schrappen in de vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle en bij Pfizer zullen tientallen jobs verdwijnen op het administratieve en commerciële hoofdkwartier in Elsene. De Waalse kledingketens Cassis en Paprika voeren een gerechtelijke reorganisatie door waarbij honderden jobs verloren kunnen gaan en het rijtje gaat zo maar door. Dit alles betekent dat, mensen die reeds vele jaren in deze bedrijven werkten, plots op straat komen te staan.

Ondertussen barstte in ons land de verkiezingskoorts los en horen we politici beloftes doen die ze nooit of te nimmer kunnen waarmaken. En in dat klimaat moet we vooruit en kunnen we de schouders niet laten hangen.

Gelukkig komt de zon er hier en daar wat door en kunnen we aftellen naar de lente. Met het goede weer trekken we ook het barbecueseizoen op gang en komt er tijd voor de consument om te genieten van het vlees dat jullie met heel veel liefde en vakmanschap voor hen uitzoeken en klaarmaken zodat we met z’n allen kunnen smullen van heerlijk vlees van bij ons op de barbecue.

Bedankt hiervoor allemaal !

Vergeet ook DE WEEK VAN DE SLAGER niet. Van 15 tot 19 april stellen heel wat beenhouwers hun atelier weer open voor jongeren uit het 5de en 6de leerjaar van de basisschool. Op die manier kunnen we aan deze kinderen die straks een studiekeuze moeten maken laten zien dat werken in de slagerij veelzijdig en creatief is. Gebruik die week om de scholen in jouw buurt uit te nodigen en jongeren kennis te laten maken met de slagerswerkvloer. Jullie zijn de ambassadeurs van het vak en kunnen vast wel enkele leerlingen inspireren om te starten met een opleiding in de voedingsberoepen.

En wie weet, komt er over enkele jaren wel een slager, winkeljuffrouw of kok in jouw bedrijf werken die het vak leerde kennen tijdens DE WEEK VAN DE SLAGER.

Veel succes!

Carine Vos.

Redactie - Pr-Marketing  
De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique.
 
Vakmagazine ‘De Belgische Beenhouwerij’ editie april '24
 voor leden (login)

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN DE SLAGER bij ‘Slagerij de Wandelaar’ in Lokeren: een groot succes!

BB-FOCUS… De Belg zweert zijn stukje vlees niet af...

Woord van de BB – Voorzitters… JUNI EN DE VERKIEZINGEN NADEREN...