BB-editoriaal - ONS LAND STAAT ER NIET ZO GOED VOOR … Carine Vos
Volgens de gouverneur van de Nationale Bank staat België er niet zo goed voor en halen we al lang de 3% EU norm niet meer. Besparen is dus de boodschap! Hadden u en ik de kas bewaakt zoals we dat alle[1]maal doen als goede huisvader/huismoeder, het was wellicht nooit zover gekomen … want alhoewel er de afgelopen jaren bespaard werd dat het een lieve lust was, is het geld op. Helaas dragen we daar vandaag de gevolgen van.
Niet alleen in de gevangenissen, bij het spoor, in het
onderwijs, in het leger of bij de politie draait het vierkant ook bij de
uithangborden van ons land zitten ze in een diepe crisis.
Onze landbouwers die dagelijks zorgen dat ons bordje goed
gevuld is, krijgen weinig of geen erkenning voor de inspanningen die ze doen. We begrijpen dat de rechtsonzekerheid bij
veel (jonge) landbouwgezinnen moordend is. Gelukkig kunnen onze beenhouwers in
de spiegel kijken in deze en gaan kwaliteitsvol vlees in de beenhouwerij en
respect voor de kweker bij ons hand in hand.
Ook onze grote bedrijven, die als voorbeeld golden van
innovatie en vaak plaatselijke tewerkstelling verankerden, zijn in moeilijk
vaarwater gekomen. Of het ligt aan de coronacrisis, zoals vaak geopperd wordt
of aan geen al te degelijk beleid, zoals men soms laat uitschijnen of aan de
steeds grotere winst die uitgekeerd moet worden aan aandeelhouders, … wie zal
het zeggen.
Bij Van Hool in Koningshooikt staan 1100 jobs op de
tocht, bij chocoladefabrikant Barry Callebaut wil men meer dan 500 jobs
schrappen in de vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle en bij Pfizer zullen
tientallen jobs verdwijnen op het administratieve en commerciële hoofdkwartier
in Elsene. De Waalse kledingketens Cassis en Paprika voeren een gerechtelijke
reorganisatie door waarbij honderden jobs verloren kunnen gaan en het rijtje
gaat zo maar door. Dit alles betekent dat, mensen die reeds vele jaren in deze
bedrijven werkten, plots op straat komen te staan.
Ondertussen barstte in ons land de verkiezingskoorts los
en horen we politici beloftes doen die ze nooit of te nimmer kunnen waarmaken.
En in dat klimaat moet we vooruit en kunnen we de schouders niet laten hangen.
Gelukkig komt de zon er hier en daar wat door en kunnen
we aftellen naar de lente. Met het goede weer trekken we ook het
barbecueseizoen op gang en komt er tijd voor de consument om te genieten van
het vlees dat jullie met heel veel liefde en vakmanschap voor hen uitzoeken en
klaarmaken zodat we met z’n allen kunnen smullen van heerlijk vlees van bij ons
op de barbecue.
Bedankt hiervoor allemaal !
Vergeet ook DE
WEEK VAN DE SLAGER niet. Van 15 tot 19 april stellen heel wat beenhouwers
hun atelier weer open voor jongeren uit het 5de en 6de leerjaar van de basisschool.
Op die manier kunnen we aan deze kinderen die straks een studiekeuze moeten
maken laten zien dat werken in de slagerij veelzijdig en creatief is. Gebruik
die week om de scholen in jouw buurt uit te nodigen en jongeren kennis te laten
maken met de slagerswerkvloer. Jullie
zijn de ambassadeurs van het vak en kunnen vast wel enkele leerlingen
inspireren om te starten met een opleiding in de voedingsberoepen.
En
wie weet, komt er over enkele jaren wel een slager, winkeljuffrouw of kok in
jouw bedrijf werken die het vak leerde kennen tijdens DE WEEK VAN DE SLAGER.
Veel succes!
Carine Vos.
Redactie - Pr-Marketing
De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België
Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique.
Reacties
Een reactie posten