Woord van de BB – Voorzitters… We zetten onze strijd verder tegen misbruik vleesbenamingen!

Als de ambassadeurs bij uitstek van ons heerlijk stukje Belgisch vlees zijn wij ervan overtuigd dat we alles in het werk moeten stellen om onze vleesbenamingen te beschermen.

Omdat we via politieke weg absoluut geen vooruitgang boekten, hebben wij het initiatief genomen om via het advocatenbureau PRAGMA een dossier op te stellen om op wettelijke basis producenten die consumenten misleiden en producten waar geen vlees aan te pas komt toch een vleesbenaming te geven, te kunnen verbieden om deze misleidingen uit winstbejag verder te zetten.

De advocaten van PRAGMA zijn deze die er in geslaagd zijn om niet-melkproducten niet meer melk te mogen noemen met uitzondering van kokosmelk en dus een heel groot succes voor de zuivelproducenten geboekt hebben.

Deze mensen hebben dé ervaring en kennis om ons dossier tot een goed einde te brengen. Maar omdat de Landsbond geen eiland op zich is, hebben wij collegiaal de organisaties uit de vleeskolom op donderdag 25 april uitgenodigd om onze strategie toe te lichten en het dossier met onze advocaten te verduidelijken.

Vermits het een eerste gesprek was, wachten wij af of de aanwezige organisaties FEBEV, FENAVIAN, Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en hun Waalse tegenhangers dit project steunen en of we samen verder kunnen werken aan de bescherming van de vleesbenamingen.

Wij hopen alvast uiterlijk eind mei een procedure te kunnen starten met de steun van de hele vleesketen want dit belangt ons allemaal aan. Wij houden u graag op de hoogte van de evolutie dienaangaande in de volgende vakbladen.

Verder in uw vakmagazine ‘De Belgische Beenhouwerij’ editie mei '24 kan u de inschrijvingsprocedure vinden voor de Laureaten van de Arbeid. Wij delen de wens van het Koninklijk Instituut om veel vrouwelijke kandidaten te mogen begroeten op de uitreikingsceremonie die gepland staat in september 2025. Een ereteken van de Laureaten van de Arbeid is een onderscheiding op basis van uw vakmanschap.

Wij zijn fier dat we ons steentje kunnen bijdragen aan de erkenning van het vakmanschap van al onze vakmannen en -vrouwen.

Met trots en voldoening houden wij ARTISAN boven de doopfond. ARTISAN wordt de nieuwe naam voor Meat Expo en is dé vakbeurs voor de Belgische Food vakmannen en -vrouwen. Het is een beurs waar BREAD - MEAT en DELI in the picture staan en steekt in een volledig nieuw kleedje.. Wees er zeker bij en plan alvast een bezoekdag tussen 28 september 2025 en 1 oktober 2025. Lees hier alles over in uw vakmagazine ‘De Belgische Beenhouwerij’ editie mei '24.

Wij kunnen niet genoeg herhalen dat op wie je in juni stemt, de toekomst voor onze zelfstandige ondernemers mee gaat bepalen. Let dus goed op voor wie je kiest en zoek mensen die het zelfstandig ondernemen gunstig gezind zijn. Hou rekening met de toekomst voor onze sector als je een bolletje kleurt…

Er lijken wat betreft het dierlijk afval nogal wat problemen te zijn ontstaan met de omschakeling van cat1 naar cat 3. Laat ons weten als je problemen ondervindt met de ophaling zodat we voor een oplossing kunnen zorgen.

In De Belgische Beenhouwerij’ editie nr. mei '24 verschijnt traditioneel onze scholen editie. Wat naadloos aansluit met een studie waar[1]aan we deelnemen in verband met de promotie voor de sector om zoveel mogelijk jongeren te motiveren om in onze sector te komen werken. We kunnen in deze niet genoeg benadrukken dat wij werkzekerheid bieden en dat iedereen zijn creatieve ei kan leggen in de slagerswereld.

De weergoden worden ons stilaan beter gezind, maak u dus op voor het bbq seizoen en zorg dat de klanten in uw winkel voor elk wat wils kunnen vinden.

De voorzitters.

Philippe Bouillon, covoorzitter

Ivan Claeys, covoorzitter

De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique.
 
Vakmagazine ‘De Belgische Beenhouwerij’ editie mei '24 voor leden (login)

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN DE SLAGER bij ‘Slagerij de Wandelaar’ in Lokeren: een groot succes!

BB-FOCUS… De Belg zweert zijn stukje vlees niet af...

Woord van de BB – Voorzitters… JUNI EN DE VERKIEZINGEN NADEREN...