Op zoek naar slimme oplossingen voor uw afvalbeheer?


Op zoek naar slimme oplossingen voor uw afvalbeheer?

Baat u een beenhouwerij of een traiteurzaak uit, dan krijgt u verschillende afvalstromen te verwerken. Door uw afval selectief in te zamelen kan u uw volume restafval en bijgevolg uw afvalfactuur aanzienlijk verlagen. Bovendien verplicht de wetgeving om uw afval aan de bron te sorteren. Deze sorteerplicht houdt in dat u uw afval niet in de restafvalcontainer mag weggooien.

Welk afval moet verplicht gesorteerd worden?

Vanaf 1 januari 2024 geldt er een nieuwe sorteer verplichting voor alle bedrijven in België. Voortaan moet elk bedrijf keukenafval en etensresten (swill) en verpakte levensmiddelen apart inzamelen. Ook andere afvalstromen zoals restafval, PMD-afval, papier en karton, glasafval, folies en recycleerbare harde kunststoffen moeten apart gesorteerd worden. Want hoe beter er gesorteerd wordt aan de bron, hoe zuiverder de afvalfracties, hoe makkelijker de recyclage achteraf.

Wat zijn de meest voorkomende afvalstromen in de slagerij?

In de slagerij komen verschillende afvalstromen voor, waaronder restafval (producten die niet geschikt zijn voor sortering of recycling zoals vleespapier of vleesvellen), papier en karton (kartonnen vleesbakjes), PMD-afval (Plastic vleesverpakkingen, metalen conservenblikken, drankkartons), keukenafval en etensresten (vlees, groenten, fruit, bereide maaltijden, voorverpakte bakjes met maaltijden, emmertjes met soep, en meer), slachtafval, harde kunststoffen (harde plastic bakjes, plastic snijplanken en emmers), verpakkingsfolies en glas.

3Veolia biedt op maat gemaakte oplossingen voor het ophalen en verwerken van deze afvalstromen, met uitzondering van slachtafval. Slachtafval is een specifieke en complexe afvalstroom die ook een specifieke behandeling vraagt. Slachtafval moet ook apart gesorteerd worden. Wij adviseren hiervoor samen te werken met gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven die voldoen aan de geldende regelgeving voor het ophalen en verwerken ervan.

Welke soorten afval worden geproduceerd in een traiteurzaak?

Hoewel er enige overlap is, zijn er ook verschillen in afvalstromen die vrijkomen in een traiteurzaak. Traiteurs bereiden en verkopen vaak bereide gerechten en maaltijden, wat kan resulteren in keukenafval en etensresten zoals groenten, fruit en verpakkingsafval zoals bakjes voor afhaalmaaltijden en aluminiumfolie voor cateringgerechten. Vanwege de bereiding van voedsel en de noodzaak van hygiëne hebben traiteurs ook meer schoonmaakafval, zoals gebruikte doeken, papieren handdoeken en schoonmaakproducten. Aluminiumfolie en flacons van afwas- en schoonmaakmiddel gooit u best weg bij het PMD-afval. Gebruikte doeken en papieren handdoeken horen thuis bij het restafval.

Welke container voor welke afvalstroom?

Wilt u één of meerdere rolcontainers huren om uw afval gescheiden te laten ophalen? Bij Veolia vindt u snel en eenvoudig de container die u nodig heeft in functie van uw afvalvolume en de ruimte die u beschikbaar hebt. Wij leveren de container waar u hem wilt, halen hem op wanneer u dat wilt en verwerken uw afval. Welke premies kan u aanvragen? Afval sorteren is wettelijk verplicht voor bedrijven. In ruil voor deze inspanningen, en door samen te werken met een afvalophaler zoals Veolia, kan u recht hebben op verschillende premies. VAL-I-PAC biedt verschillende soorten premies aan bedrijven die hun verpakkingsafval (papier/karton, plastic verpakkingsafval, houten verpakkingsafval) selectief inzamelen en laten ophalen om vervolgens gerecycleerd te worden. Fost Plus biedt een eenmalige welkomstpremie van 75 euro aan bedrijven die starten met het apart sorteren en laten inzamelen van hun PMD-afval.

Hoe de premie aanvragen?

De formaliteiten voor het aanvragen van deze premie(s) zijn beperkt tot het strikte minimum. Informeer Veolia dat u de premies wilt ontvangen en wij regelen de administratie. Komt u in aanmerking voor het ontvangen van een premie, krijgt u een brief of e-mail met een login code. Hiermee kan u online uw bankgegevens invullen en wordt de premie uitbetaald door VAL-I-PAC en/of Fost Plus.

Om meer te leren over de premies, raadpleeg de Veolia website https://shop.veolia.be/afval-advies/premies

 Van welk voordeel kan u nog genieten? Bovenop de eventuele premies kan u bij Veolia een container aanvragen waarna u een korting van 5% op uw bestelling krijgt.

Hulp nodig? Wij zijn er voor u! Heeft u vragen over welke container u nodig heeft?

Bel gerust onze expert Katrien De Corte op 0476 20 23 19 of vul het contactformulier in op onze webshop www.shop.veolia.be  via de rubriek contact. U bent al Veolia klant en u hebt een vraag? Via onze handige online tool, Easy Waste kan u snel en eenvoudig uw afspraken beheren en wijzigingen doorvoeren. Wilt u meer te weten komen over de voedings- en drankenhandelsector?

Bezoek onze website https://shop.veolia.be/nl/content/sector/voedings-endrankenhandel/beenhouwers-en-traiteurs

Voor meer informatie over de sorteerwetgeving, premies en afvalbeheer voor beenhouwers en traiteurs.

Veolia Belgium & Luxembourg

Boulevard Poincaré 78-79,

1060 Bruxelles

Tel : 02 209 70 00 | www.shop.veolia.be




 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN DE SLAGER bij ‘Slagerij de Wandelaar’ in Lokeren: een groot succes!

BB-FOCUS… De Belg zweert zijn stukje vlees niet af...

Woord van de BB – Voorzitters… JUNI EN DE VERKIEZINGEN NADEREN...