BB-editoriaal - STAAT ONZE DEMOCRATIE ONDER DRUK? – redactie: Carine Vos

Het is een veel gehoorde stelling en als je kijkt naar de grootmachten in de wereld waar ondemocratische leiders de plak zwaaien zoals in Rusland, China en binnenkort misschien ook de VS, zou je inderdaad kunnen besluiten dat de democratie wereldwijd onder druk staat.

Ook in de EU zijn er trouwens landen die niet vies zijn van ondemocratisch bestuur, met alle gevolgen van dien.

Maar hebben we dat niet zelf in de hand?

Op 9 juni en 13 oktober van dit jaar krijgen we allemaal de kans om onze stem uit te brengen en al lijkt dat voor ons iets banaals, zo gewoon is dat niet! Onze grootouders hebben gevochten voor stemrecht voor iedereen, er zijn zelfs doden voor gevallen. Stemrecht is zeker niet vanzelfsprekend.

Als je door Vlaanderen/ Wallonië rijdt, kijken opgeblonken politici je weer breed glimlachend aan. Je weet vaak niet waarvoor die mensen staan. Sommigen onder ons ne[1]men de moeite om alle partijprogramma’s grondig na te pluizen, anderen kiezen op het gevoel en nog anderen kiezen voor steeds dezelfde partij zonder te weten waarvoor ze eigenlijk stemmen.

Wat je ook doet, denk goed na voor je een bolletje kleurt. De keuzes die we in juni en oktober maken bepalen immers voor een deel hoe de toekomst er voor de volgende generaties uit zal zien.

De vertegenwoordigers van de Landsbond laten geen kans onbenut om, op elk niveau, de stem van de zelfstandige ondernemers te laten horen.

Wij willen alvast minder administratieve rompslomp voor onze leden en meer begrip voor het ambachtelijk ondernemen. Een wetgeving op maat van zelfstandige ondernemers is voor ons gewoon vanzelfsprekend willen we nog zelfstandige ondernemers in ons straatbeeld zien over een paar jaar.

En dat is broodnodig.

Niet alleen leegstand zorgt in winkelstraten voor een toegenomen onveiligheidsgevoel en zware verloedering. De rol van de plaatselijk slager, bakker… is bepalend voor onze omgeving.

Deze buurtwinkels zijn vaak de enige plaatsen waar nog tijd is voor een babbel en contact gelegd wordt met de leefgemeenschap.

Politici hebben in aanloop naar de verkiezingen de mond vol over vereenzaming en verloedering daar waar winkels sluiten maar vergeten dat het de zelfstandige ondernemers zijn die de belangrijkste rol spelen in de sociale controle van een buurt. Als men ondernemen bemoeilijkt zullen we dat zien in onze stads-en dorpskernen.

Van mij krijgen jullie dus allemaal een dikke pluim op de hoed voor deze belangrijke taak in onze maatschappij!

Carine Vos.

Redactie - Pr-Marketing  
De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique.
 
Vakmagazine ‘De Belgische Beenhouwerij’ editie mei  '24 voor leden (
login)

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN DE SLAGER bij ‘Slagerij de Wandelaar’ in Lokeren: een groot succes!

BB-FOCUS… De Belg zweert zijn stukje vlees niet af...

Woord van de BB – Voorzitters… JUNI EN DE VERKIEZINGEN NADEREN...