Bestuurders van de Landsbond reageren op het Facebookbericht van 'Slagers voor Slagers' i.v.m. Rendac.

De bestuurders van de Landsbond wensen te reageren op een bericht van de heer
Willy Deschildre op de facebookpagina van Slagers voor Slagers naar aanleiding van een schrijven van Rendac waarin gestipuleerd wordt dat er geen vreemde voorwerpen aanwezig mogen zijn in de afvalcontainers.
 
De wetgeving legt op dat dierlijke bijproducten (dierlijk afval uit de slagerij = slagersafval), geproduceerd in de slagerij, opgehaald moeten worden door een daartoe erkende firma, in casu Rendac.
 
De eerste vraag die gesteld moet worden is “ Wat zijn dierlijke bijproducten?”
 
Dat zijn volgens de toepasselijke verordening: Dode dieren of delen van dieren die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn. 
Het lijkt ons duidelijk dat plastic, hout, papier, karton, blik, gras, enz. niet onder deze notie vallen.
 
Het is dan ook fout te beweren dat Rendac strenger toezicht houdt omdat vet en beenderen opnieuw als dierenvoeding verwerkt zouden worden. Dierlijk afval van meerdere diersoorten, zoals geproduceerd in de beenhouwerij, komt sowieso niet in aanmerking voor de productie van dierenvoeding.
 
Rendac is wettelijk verplicht om het dierlijk afval te recycleren.  Indien er zich vreemde voorwerpen in de afvalcontainer bevinden, is Rendac verplicht om het geheel te verbranden. Het verbranden van afval heeft een hogere kost voor Rendac en bovendien wordt Rendac hiervoor beboet door de overheid omdat er niet voldaan wordt aan de recyclageverplichting.  Het verbranden van afval is tevens schadelijk voor het milieu.
 
Dat er een aantal slagers hardleers zijn en volop vreemde voorwerpen in de container gooien is te betreuren en zal wellicht tot een hogere kostprijs van de ophaling leiden bij alle slagers.
 
Het is onduidelijk wat de heer Willy Deschildre wil zeggen met dat het ophalen van dierlijk afval “eigenlijk iets is voor de Landsbond“.
 
De Landsbond heeft deze problematiek steeds van dichtbij opgevolgd waardoor het ophalen van het dierlijk afval aan een  veel voordeligere kostprijs gebeurt in vergelijking tot de ons omringende landen.
 
Wij begrijpen evenmin de opmerking van de heer Willy Deschildre dat verschillende slagers vet en beenderen meegeven als industrieel afval. Dit doet hier niet ter zake en is overigens verboden!
 
Wij benadrukken dat de beenhouwers bij een controle door het FAVV moeten kunnen bewijzen dat het slagersafval wel degelijk opgehaald werd door een erkende ophaler.

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN DE SLAGER bij ‘Slagerij de Wandelaar’ in Lokeren: een groot succes!

BB-FOCUS… De Belg zweert zijn stukje vlees niet af...

Woord van de BB – Voorzitters… JUNI EN DE VERKIEZINGEN NADEREN...