BB: Voorzitters in Actie – BB-DIENST EN KU LEUVEN-GENT BESTUDEREN HET OEROUDE ROOKPROCEDÉ
Uit de echo’s die we opvangen uit de slagerijscholen blijkt dat de meesten een goede start namen. Hier en daar wordt er gewag gemaakt van een stijging van het aantal leerlingen. Wij kunnen dit alleen maar toejuichen en hopen dat de volgende regering echt werk maakt van de opwaardering van het beroepsonderwijs én van het lerarenberoep.
Wij
deden alvast een stapje in de goed richting om onze erkenning voor de leraars
te tonen en vroegen een uitzondering aan bij het Koninklijk Instituut der
Laureaten van de Arbeid om leraars uit het slagersonderwijs toe te laten om de erkenning
aan te vragen. Wij doen hier dan ook nogmaals een warme oproep aan onze leraars
om zich in te schrijven. Leraars hebben geen eigen procedures Laureaten van de
Arbeid en kunnen nu, door tussenkomst van de Landsbond, toch een erkenning
aanvragen.
Alhoewel roken zo oud
is als de straat zijn er ook aan dit oeroude procedé nadelen verbonden. Daarom
wordt de wetgeving bijgestuurd. De procedure om aan vlees, kaas en vis (die
altijd al traditioneel gerookt werden) rookaroma’s toe te voegen wordt uitgefaseerd.
Na 1 juli 2029 zal men geen rookaroma’s aan deze producten meer kunnen
toevoegen. Voor producten die voorheen niet traditioneel gerookt werden zoals
marinades, sauzen, snacks etc maar waaraan rookaroma’s worden toegevoegd is er
een overgangsperiode voorzien tot 1 juli 2026.
In samenwerking met
onze technische dienst en de KU Leuven-Gent worden er studies opgezet om wetenschappelijk
te onderbouwen dat traditioneel roken in ambachtelijke slagerijen een
meerwaarde biedt en behouden moet blijven.
Het
FAVV stuurt dezer dagen een omzendbrief rond aan diegenen die een achterstand
hebben bij het betalen van hun FAVV bijdrage of hun gegevens niet correct
ingegeven hebben op hun foodweb account. Indien u zich niet in orde stelt,
zullen er boetes volgen en krijgt u een PV. Kijk uw gegevens dus na op uw
foodweb account!
Vermits
het eindejaar voor de deur staat, is het tijd om uw eindejaarsfolder en
planning door te nemen. Hou u vooral aan een eenvoudige werkwijze en neem niet
te veel hooi op je vork. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Kijk
uw stock na en zorg dat iedereen die tijdens de feestperiode bij u aan de slag
is correct ingeschreven is.
In
dit nummer publiceren wij de affiche voor het ontdekkingsweekend. U kan ze
downloaden via onze website en gebruiken in de winkel om je
eindejaarsassortiment aan de klanten voor te stellen.
Verder
wensen wij er nogmaals op te wijzen dat u uw lidgeld meermaals kunt
terugverdienen indien u, met uw lidkaartnummer, gebruik maakt van de voordelen
van onze partnerlijst. Slagers die geen lidgeld betalen kunnen uiteraard geen
gebruik maken van die voordelen of kunnen geen extra service krijgen wanneer er
zich een probleem voordoet. De partnerlijst is er voor u, maak er gebruik van!
Wij hopen u te mogen begroeten op één van de info[1]avonden ergens in het land. De kalender kan u vinden verder in dit magazine (login)
.
De voorzitters.
Philippe Bouillon, covoorzitter
Ivan Claeys, covoorzitter
De Landsbond der Beenhouwers,
Spekslagers en Traiteurs van België Fédération nationale des bouchers,
charcutiers et traiteurs de Belgique.
Vakmagazine ‘De
Belgische Beenhouwerij’ editie oktober '24 voor leden (login)
Reacties
Een reactie posten