BB: Voorzitters in Actie – BB-DIENST EN KU LEUVEN-GENT BESTUDEREN HET OEROUDE ROOKPROCEDÉ

Uit de echo’s die we opvangen uit de slagerijscholen blijkt dat de meesten een goede start namen. Hier en daar wordt er gewag gemaakt van een stijging van het aantal leerlingen. Wij kunnen dit alleen maar toejuichen en hopen dat de volgende regering echt werk maakt van de opwaardering van het beroepsonderwijs én van het lerarenberoep.

Wij deden alvast een stapje in de goed richting om onze erkenning voor de leraars te tonen en vroegen een uitzondering aan bij het Koninklijk Instituut der Laureaten van de Arbeid om leraars uit het slagersonderwijs toe te laten om de erkenning aan te vragen. Wij doen hier dan ook nogmaals een warme oproep aan onze leraars om zich in te schrijven. Leraars hebben geen eigen procedures Laureaten van de Arbeid en kunnen nu, door tussenkomst van de Landsbond, toch een erkenning aanvragen.

Alhoewel roken zo oud is als de straat zijn er ook aan dit oeroude procedé nadelen verbonden. Daarom wordt de wetgeving bijgestuurd. De procedure om aan vlees, kaas en vis (die altijd al traditioneel gerookt werden) rookaroma’s toe te voegen wordt uitgefaseerd. Na 1 juli 2029 zal men geen rookaroma’s aan deze producten meer kunnen toevoegen. Voor producten die voorheen niet traditioneel gerookt werden zoals marinades, sauzen, snacks etc maar waaraan rookaroma’s worden toegevoegd is er een overgangsperiode voorzien tot 1 juli 2026.

In samenwerking met onze technische dienst en de KU Leuven-Gent worden er studies opgezet om wetenschappelijk te onderbouwen dat traditioneel roken in ambachtelijke slagerijen een meerwaarde biedt en behouden moet blijven.

Het FAVV stuurt dezer dagen een omzendbrief rond aan diegenen die een achterstand hebben bij het betalen van hun FAVV bijdrage of hun gegevens niet correct ingegeven hebben op hun foodweb account. Indien u zich niet in orde stelt, zullen er boetes volgen en krijgt u een PV. Kijk uw gegevens dus na op uw foodweb account!

Vermits het eindejaar voor de deur staat, is het tijd om uw eindejaarsfolder en planning door te nemen. Hou u vooral aan een eenvoudige werkwijze en neem niet te veel hooi op je vork. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Kijk uw stock na en zorg dat iedereen die tijdens de feestperiode bij u aan de slag is correct ingeschreven is.

In dit nummer publiceren wij de affiche voor het ontdekkingsweekend. U kan ze downloaden via onze website en gebruiken in de winkel om je eindejaarsassortiment aan de klanten voor te stellen.

Verder wensen wij er nogmaals op te wijzen dat u uw lidgeld meermaals kunt terugverdienen indien u, met uw lidkaartnummer, gebruik maakt van de voordelen van onze partnerlijst. Slagers die geen lidgeld betalen kunnen uiteraard geen gebruik maken van die voordelen of kunnen geen extra service krijgen wanneer er zich een probleem voordoet. De partnerlijst is er voor u, maak er gebruik van!

Wij hopen u te mogen begroeten op één van de info[1]avonden ergens in het land. De kalender kan u vinden verder in dit magazine (login)

.

De voorzitters.

Philippe Bouillon, covoorzitter

Ivan Claeys, covoorzitter

De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België Fédération nationale des bouchers, charcutiers et traiteurs de Belgique.
 
Vakmagazine ‘De Belgische Beenhouwerij’ editie oktober '24 voor leden (login)

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

DE WEEK VAN DE SLAGER bij ‘Slagerij de Wandelaar’ in Lokeren: een groot succes!

BB-FOCUS… De Belg zweert zijn stukje vlees niet af...

Woord van de BB – Voorzitters… JUNI EN DE VERKIEZINGEN NADEREN...