Vleessector en onderwijs slaan handen in elkaar om slagersberoep te promoten
In de vleessector raken meer dan 10.000 vacatures niet ingevuld en steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding tot slager. Daarom besloten de vleessector en de onderwijsinstellingen de handen in elkaar te slaan. De samenwerking resulteerde in een engagementsverklaring die op maandag 26 mei door alle partijen in Halle ondertekend werd.
Ivan Claeys, voorzitter van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België: “De ondertekening van het charter is een eerste succes in de samenwerking tussen de vleessector en de scholen, die ik hierbij een pluim wil geven omdat ze zeer goed vertegenwoordigd waren. Het doet goed om te mogen vaststellen dat iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij de vleessector begrijpt dat het 5 voor 12 is voor onze sector. Dat de media het verhaal massaal opgepikt hebben, is uiteraard een sterke troef om aandacht te vragen voor het nijpend personeelstekort op de werkvloer. Met gerichte acties willen wij in de toekomst het beroep van slager aantrekkelijker maken en de opleidingen versterken die jongeren en volwassenen voorbereiden op een veelbelovende carrière in de vleessector. Dat is nodig om meer mensen naar onze slagerswerkvloer te krijgen en naar de werkvloer van onze collega’s in de andere geledingen van de vleessector die ook naarstig op zoek zijn naar werkkrachten. Wij hopen dan ook allemaal dat deze samenwerking de aanzet is om mensen te motiveren om in de vleessector een toekomst op te bouwen.” |
De sector en de
onderwijsverstrekkers zetten zich gezamenlijk in voor kwaliteitsvolle
slagerijopleidingen. Daarbij nemen ze op verschillende vlakken
initiatief:
·
Het verbeteren van
leermiddelen en het professionaliseren van leerkrachten.
·
Het voorzien van meer
stage- en werkplekken bij ambachtelijke slagers en binnen bedrijven.
·
Het organiseren van
betaalbare en toegankelijke opleidingen in het secundair onderwijs,
volwassenenonderwijs en via VDAB.
Daarnaast wordt ingezet op kennisdeling tussen scholen en de sector, zodat de opleidingen beter aansluiten bij de realiteit op de werkvloer.
Wim Hanssen, Pedagogisch Adviseur SO Studiedomein Voeding en Horeca Studiedomein Maatschappij en Welzijn - GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap: “De opkomst van het aantal leerlingen, leraren, technisch adviseurs, directies en alle andere actoren betrokken bij de vleessector, onderwijs en werk tonen aan hoe begaan men is met de toekomst van dit mooie wondermooie en veelzijdige beroep”. |
Een beroep met toekomst en diverse carrièremogelijkheden
De vleesketen biedt een
brede waaier aan beroepsmogelijkheden, met werkzekerheid, regelmatige werkuren,
een aantrekkelijke verloning, doorgroeikansen en de mogelijkheid om te werken
in een omgeving waar passie en vakmanschap centraal staan. De sector is
bovendien zeer actief op het vlak van duurzaamheid, gezondheid en innovatie,
met aandacht voor diervriendelijke productie en korte bevoorradingsketens.
Een slagerijopleiding opent deuren naar uiteenlopende carrièremogelijkheden, zoals
- Ambachtelijk slager of traiteur in een zelfstandige zaak.
- Werknemer in de vleessector, bijvoorbeeld als productiearbeider, verantwoordelijke, R&D-medewerker of exportverantwoordelijke.
- Distributieslager bij supermarkten en groothandels.
- Fooddesigner of productontwikkelaar binnen de voedingsindustrie.
- Zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in de sector.
- Lesgever binnen opleidingen of op vakbeurzen.
- Demonstrateur of vertegenwoordiger van grondstoffen en materialen voor de voedingssector.
Deze veelzijdigheid maakt het slagersberoep aantrekkelijk voor zowel praktisch als innovatief ingestelde mensen.
Wim De Pue, Pedagogisch begeleider en domeinverantwoordelijke voeding en horeca - Katholiek Onderwijs Vlaanderen: |
Structureel overleg voor duurzame impact
Geert Van Bever, Adviseur Onderwijs Alimento: “Ondanks het tekort aan slagers, zagen we gisteren een hoopvolle toekomst: vastberaden stakeholders in de vleessector en slagerijopleidingen, maar vooral enthousiast jong talent dat met passie kiest voor het beroep van slager – een vak met trots, traditie en toekomst." |
Om de samenwerking duurzaam te verankeren, worden onderwijsverstrekkers en sectororganisaties structureel samengebracht. Zo kunnen opleidingen en het beroep blijvend inspelen op nieuwe trends, technieken en maatschappelijke verwachtingen.
Met deze gezamenlijke inspanning willen de onderwijsinstellingen en de slagerijsector de instroom naar het vak verhogen en de toekomst van het ambacht verzekeren.
Anneleen Vandewynckel, Directeur Fenavian – Brema : “Een mooi voorbeeld van samenwerking en vereende krachten binnen de vleessector. Slager is overduidelijk een beroep met veel toekomst!” |
De partners in het project zijn:
- De Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België
- FEBEV
- Fenavian
- Commerce Training
- Alimento Group
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap:
- GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool - Diksmuide
- GO! COOVI Secundair Onderwijs - Anderlecht
- GO! Next Hotelschool - Hasselt
- GO! TechniGO! Campus Ledebaan - Aalst
- GO! Technisch Atheneum - Zavelenberg
Katholiek Onderwijs Vlaanderen:
- KOGEKA Sint Jozef - Geel
- Ter Groene Poorte - Brugge
Provinciaal onderwijs:
- PIVA - Antwerpen
Bert Vogels ,Technisch adviseur slagerij PIVA: "Door onze krachten te bundelen – slagerijscholen, vakmensen en sectorpartners – brengen we het ambacht tot leven. Samen zetten we de stiel in de kijker en inspireren we een nieuwe generatie om te kiezen voor de trots, het vakmanschap en de toekomst van de slagerij." |
ENGAGEMENTSVERKLARING - CHARTER
Michael Gore, Gedelegeerd bestuurder FEBEV: “Het charter is een toonbeeld van verbinding en engagement over de schakels heen waarmee we het slagersberoep in de kijker willen zetten en houden. Dit kan enkel mits een goede samenwerking tussen het onderwijs en de praktijk. Daar gaan we voor!”. |
Charter: samenwerking onderwijs - vleessectoren
1. We zetten de slagerijopleidingen en het slagersberoep in de kijker
Instroomcampagne naar de slagerijopleidingen
Positieve aspecten van
beroep benadrukken
·
Werkzekerheid (van
knelpuntenberoep naar polyvalent beroepsprofiel);
·
Ruimte voor
professionele ontplooiing én een betere work-life balance;
·
Sociale voordelen bij
bepaalde functies, goede verloning;
·
Sterk vakmanschap,
wereldwijd vermaard;
·
Klemtoon op duurzaam
ondernemen, korte keten, mogelijkheden en inspelen op maatschappelijke
vraagstukken (dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, etc.);
·
Creatief, innovatief en
met passie;
·
Brede waaier van arbeidsmogelijkheden
(van productiearbeider tot R&D, van ambachtelijk slager tot het opnemen van
functies met verantwoordelijkheid binnen de vleessector);
· Doorgroeimogelijkheden (promotie binnen
bedrijf, zelfstandig ondernemer), verder studeren.
Diversiteit aan opleidingsvormen
bekendmaken
·
Secundair en Syntra
voltijds en duaal;
·
Volwassenonderwijs
regulier en duaal;
·
VDAB.
Doorstroomcampagne naar slagersberoepen
Informeren van de
leerlingen/studenten en hen laten kennismaken met de brede waaier van arbeidsmogelijkheden.
2. We bouwen samen aan sterke slagerijopleidingen.
• Professionalisering
realiseren van leraren en leerlingen (ook inzetbaar voor personeel in de brede
vleessector);
• Het inzetten op kwaliteitsvolle leermiddelen (evoluties en
nieuwe trends, nieuwe technieken en producten, ... ) waarmee leraren aan de
slag kunnen gaan in de les en hen voldoende ruimte bieden voor eigen
initiatief;
• Kwaliteitsvolle stage/werkplekken voor leerlingen en cursisten
aanbieden via:
Werkplekleren in diverse beroepen: ambachtelijke slagerij,
distributieslager
Volledige kwalificatie van de leerling/student/cursist (geen leerlingen
overtuigen om vroegtijdig leertraject te stoppen);
• Oog voor een betaalbare opleiding;
• Kennisdeling van de sector versus scholen maximaliseren (vergunningen, FAVV,
3. We brengen alle
stakeholders samen via duurzaam overleg.
Structureel samenbrengen van onderwijsverstrekkers en sectororganisaties die actief zijn in de vleessector.
Ondertekenende partijen:
Sectororganisaties
- Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België
- Fenavian
- FEBEV
- Commerce Training
- Comeos
- Alimento Group
- Fevia
- VLAM
Onderwijsverstrekkers
- GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool - Diksmuide
- GO! COOVI Secundair Onderwijs - Anderlecht
- GO! Next Hotelschool - Hasselt
- GO! TechniGO! Campus Ledebaan - Aalst
- GO! Technisch Atheneum - Zavelenberg
- KOGEKA Sint Jozef - Geel
- Ter Groene Poorte - Brugge
- PIVA - Antwerpen
- Syntra Midden-Vlaanderen
- Syntra-PXL
- Syntra West
- CVO campus COOVI - Brussel
- CVO Pro - volwassenenonderwijs Aalst
- CVO
Vitant
- VCVO-project Nieuwe Uitdagingen voor het Sociaal-Cultureel Werk
- CVO Cervo-GO! Centrum
voor professionele opleidingen - Diksmuide - De Panne
Tekst: Carine Vos
Pr en Communicatie
Koninklijke Landsbond der Beenhouwers,
Spekslagers en Traiteurs van België
Houba de Strooperlaan 784 b 6 – 1020
Brussel
02/735 24 70 – carine.vos@landsbond-beenhouwers.be
Reacties
Een reactie posten