Vleessector en onderwijs slaan handen in elkaar om slagersberoep te promoten

In de vleessector raken meer dan 10.000 vacatures niet ingevuld en steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding tot slager. Daarom besloten de vleessector en de onderwijsinstellingen de handen in elkaar te slaan. De samenwerking resulteerde in een engagementsverklaring die op maandag 26 mei door alle partijen in Halle ondertekend werd.  

Ivan Claeys, voorzitter van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België:

“De ondertekening van het charter is een eerste succes in de samenwerking tussen de vleessector en de scholen, die ik hierbij een pluim wil geven omdat ze zeer goed vertegenwoordigd waren. Het doet goed om te mogen vaststellen dat iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij de vleessector begrijpt dat het 5 voor 12 is voor onze sector.  Dat de media het verhaal massaal opgepikt hebben, is uiteraard een sterke troef om aandacht te vragen voor het nijpend personeelstekort op de werkvloer.  Met gerichte acties willen wij in de toekomst het beroep van slager aantrekkelijker maken en de opleidingen versterken die jongeren en volwassenen voorbereiden op een veelbelovende carrière in de vleessector. Dat is nodig om meer mensen naar onze slagerswerkvloer te krijgen en naar de werkvloer van onze collega’s in de andere geledingen van de vleessector die ook naarstig op zoek zijn naar werkkrachten. Wij hopen dan ook allemaal dat deze samenwerking de aanzet is om mensen te motiveren om in de vleessector een toekomst op te bouwen.” 

 Sterke opleidingen dankzij nauwe samenwerking 

De sector en de onderwijsverstrekkers zetten zich gezamenlijk in voor kwaliteitsvolle slagerijopleidingen. Daarbij nemen ze op verschillende vlakken initiatief: 

·                     Het verbeteren van leermiddelen en het professionaliseren van leerkrachten. 

·                     Het voorzien van meer stage- en werkplekken bij ambachtelijke slagers en binnen bedrijven. 

·                     Het organiseren van betaalbare en toegankelijke opleidingen in het secundair onderwijs, volwassenenonderwijs en via VDAB. 

Daarnaast wordt ingezet op kennisdeling tussen scholen en de sector, zodat de opleidingen beter aansluiten bij de realiteit op de werkvloer.

Wim Hanssen, Pedagogisch Adviseur SO Studiedomein Voeding en Horeca Studiedomein Maatschappij en Welzijn - GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap:

“De opkomst van het aantal leerlingen, leraren, technisch adviseurs, directies en alle andere actoren betrokken bij de vleessector, onderwijs en werk tonen aan hoe begaan men is met de toekomst van dit mooie wondermooie en veelzijdige beroep”. 

Een beroep met toekomst en diverse carrièremogelijkheden 

De vleesketen biedt een brede waaier aan beroepsmogelijkheden, met werkzekerheid, regelmatige werkuren, een aantrekkelijke verloning, doorgroeikansen en de mogelijkheid om te werken in een omgeving waar passie en vakmanschap centraal staan. De sector is bovendien zeer actief op het vlak van duurzaamheid, gezondheid en innovatie, met aandacht voor diervriendelijke productie en korte bevoorradingsketens. 

Een slagerijopleiding opent deuren naar uiteenlopende carrièremogelijkheden, zoals

  • Ambachtelijk slager of traiteur in een zelfstandige zaak.
  • Werknemer in de vleessector, bijvoorbeeld als productiearbeider, verantwoordelijke, R&D-medewerker of exportverantwoordelijke.
  • Distributieslager bij supermarkten en groothandels. 
  • Fooddesigner of productontwikkelaar binnen de voedingsindustrie.
  • Zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in de sector.
  • Lesgever binnen opleidingen of op vakbeurzen.
  • Demonstrateur of vertegenwoordiger van grondstoffen en materialen voor de voedingssector. 

Deze veelzijdigheid maakt het slagersberoep aantrekkelijk voor zowel praktisch als innovatief ingestelde mensen.  

Wim De Pue, Pedagogisch begeleider en domeinverantwoordelijke voeding en horeca - Katholiek Onderwijs Vlaanderen:

 “Een sterk opgeleide slager-charcutier is een fel begeerde arbeidskracht en kan onmiddellijk aan de slag in een waaier van functies in de hele voedingsindustrie!” 

 Structureel overleg voor duurzame impact  

Geert Van Bever, Adviseur Onderwijs Alimento:

“Ondanks het tekort aan slagers, zagen we gisteren een hoopvolle toekomst: vastberaden stakeholders in de vleessector en slagerijopleidingen, maar vooral enthousiast jong talent dat met passie kiest voor het beroep van slager – een vak met trots, traditie en toekomst."  

Om de samenwerking duurzaam te verankeren, worden onderwijsverstrekkers en sectororganisaties structureel samengebracht. Zo kunnen opleidingen en het beroep blijvend inspelen op nieuwe trends, technieken en maatschappelijke verwachtingen. 

Met deze gezamenlijke inspanning willen de onderwijsinstellingen en de slagerijsector de instroom naar het vak verhogen en de toekomst van het ambacht verzekeren.  

Anneleen Vandewynckel, Directeur Fenavian – Brema :

“Een mooi voorbeeld van samenwerking en vereende krachten binnen de vleessector. Slager is overduidelijk een beroep met veel toekomst!” 

De partners in het project zijn: 

  • De Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België 
  • FEBEV  
  • Fenavian 
  • Commerce Training 
  • Alimento Group 

GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap:  

  • GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool - Diksmuide
  • GO! COOVI Secundair Onderwijs - Anderlecht
  • GO! Next Hotelschool - Hasselt
  • GO! TechniGO! Campus Ledebaan - Aalst
  • GO! Technisch Atheneum - Zavelenberg

Katholiek Onderwijs Vlaanderen: 

  • KOGEKA  Sint Jozef - Geel
  • Ter Groene Poorte - Brugge

Provinciaal onderwijs: 

  • PIVA - Antwerpen 

Bert Vogels ,Technisch adviseur slagerij PIVA:

"Door onze krachten te bundelen – slagerijscholen, vakmensen en sectorpartners – brengen we het ambacht tot leven. Samen zetten we de stiel in de kijker en inspireren we een nieuwe generatie om te kiezen voor de trots, het vakmanschap en de toekomst van de slagerij." 

 

ENGAGEMENTSVERKLARING - CHARTER 

Michael Gore, Gedelegeerd bestuurder FEBEV:

Het charter is een toonbeeld van verbinding en engagement over de schakels heen waarmee we het slagersberoep in de kijker willen zetten en houden.  Dit kan enkel mits een goede samenwerking tussen het onderwijs en de praktijk.  Daar gaan we voor!”. 

Charter: samenwerking onderwijs - vleessectoren  

1. We zetten de slagerijopleidingen en het slagersberoep in de kijker 

Instroomcampagne naar de slagerijopleidingen 

     Positieve aspecten van beroep benadrukken 

·         Werkzekerheid (van knelpuntenberoep naar polyvalent beroepsprofiel); 

·         Ruimte voor professionele ontplooiing én een betere work-life balance; 

·         Sociale voordelen bij bepaalde functies, goede verloning; 

·         Sterk vakmanschap, wereldwijd vermaard; 

·         Klemtoon op duurzaam ondernemen, korte keten, mogelijkheden en inspelen op maatschappelijke vraagstukken (dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, etc.); 

·         Creatief, innovatief en met passie; 

·         Brede waaier van arbeidsmogelijkheden (van productiearbeider tot R&D, van ambachtelijk slager tot het opnemen van functies met verantwoordelijkheid binnen de vleessector); 

·   Doorgroeimogelijkheden (promotie binnen bedrijf, zelfstandig ondernemer), verder studeren. 

  Diversiteit aan opleidingsvormen bekendmaken 

·         Secundair en Syntra voltijds en duaal; 

·         Volwassenonderwijs regulier en duaal; 

·         VDAB. 

Doorstroomcampagne naar slagersberoepen 

Informeren van de leerlingen/studenten en hen laten kennismaken met de brede waaier van arbeidsmogelijkheden. 

 

 2. We bouwen samen aan sterke slagerijopleidingen. 

    • Professionalisering realiseren van leraren en leerlingen (ook inzetbaar voor personeel in de brede vleessector); 

• Het inzetten op kwaliteitsvolle leermiddelen (evoluties en nieuwe trends, nieuwe technieken en producten, ... ) waarmee leraren aan de slag kunnen gaan in de les en hen voldoende ruimte bieden voor eigen initiatief; 

• Kwaliteitsvolle stage/werkplekken voor leerlingen en cursisten aanbieden via: 

Werkplekleren in diverse beroepen: ambachtelijke slagerij, distributieslager 

              Volledige kwalificatie van de leerling/student/cursist (geen leerlingen overtuigen om vroegtijdig leertraject te stoppen); 

• Oog voor een betaalbare opleiding; 

• Kennisdeling van de sector versus scholen maximaliseren (vergunningen, FAVV, 

3. We brengen alle stakeholders samen via duurzaam overleg. 

Structureel samenbrengen van onderwijsverstrekkers en sectororganisaties die actief zijn in de vleessector. 

Ondertekenende partijen:


Sectororganisaties

  • Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België
  • Fenavian
  • FEBEV
  • Commerce Training
  • Comeos
  • Alimento Group
  • Fevia
  • VLAM

Onderwijsverstrekkers

  • GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool - Diksmuide
  • GO! COOVI Secundair Onderwijs - Anderlecht
  • GO! Next Hotelschool - Hasselt
  • GO! TechniGO! Campus Ledebaan - Aalst
  • GO! Technisch Atheneum - Zavelenberg
  • KOGEKA Sint Jozef - Geel
  • Ter Groene Poorte - Brugge
  • PIVA - Antwerpen
  • Syntra Midden-Vlaanderen
  • Syntra-PXL
  • Syntra West
  • CVO campus COOVI - Brussel
  • CVO Pro - volwassenenonderwijs Aalst
  • CVO Vitant
  • VCVO-project Nieuwe Uitdagingen voor het Sociaal-Cultureel Werk
  • CVO Cervo-GO! Centrum voor professionele opleidingen - Diksmuide - De Panne

Tekst: Carine Vos 

Pr en Communicatie

Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België

Houba de Strooperlaan 784 b 6 – 1020 Brussel

02/735 24 70 – carine.vos@landsbond-beenhouwers.be

www.bb-bb.be

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

VOOR U GELEZEN: artikel in 'DE MORGEN' - Het vrije leven - Is de ambachtelijke slager met uitsterven bedreigd?

SAVE THE DATE>>> 13-02-2025 - BePork & Meesterlyck

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN… vanaf 01-01-2025 - CHANGEMENTS IMPORTANTS… partir du 01-01-2025