De trendy feesttopper 'beef wellington’ waar menig chef zich al in verslikte

 "Beef Wellington: de culinaire uitdaging die chefs blijft inspireren"

Gourmetschotels en kerstkalkoenen blijven klassiekers op de feesttafel, maar dit jaar is er één gerecht dat overal de show steelt: de beef Wellington. Deze feestelijke bereiding met filet pur, duxelles (een puree van paddenstoelen), gerookte ham en bladerdeeg is een hit bij zowel hobbykoks als professionele chefs.

Een verrassende trend

"Is er misschien een populaire Netflix-reeks of TikTok-trend rond beef Wellington?" vraagt Filip Vercruyssen, nationaal secretaris van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs, zich af. "Het is bizar hoe snel dit gerecht populair werd." Supermarkten spelen handig in op de hype met kant-en-klare Wellington-pakketten of variaties zoals varkenshaas en croûte.

Volgens Vercruyssen blijft gourmetten populair en doet de traditionele kerstkalkoen het ook goed, maar “als we dit jaar één trend moeten samenvatten, dan is het wel de beef Wellington.” Het gerecht is niet alleen spectaculair om te zien, maar ook een echte smaakbom die indruk maakt op gasten.

Klassiek met een twist

Hoewel de naam doet vermoeden dat het gerecht Brits is, verwijst chef Johan Segers van ’t Fornuis naar een mogelijk Frans oorsprong. "Het lijkt een Britse vertaling van het Franse filet de bœuf en croûte," zegt hij. De beef Wellington zou genoemd zijn naar Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington in de 19e eeuw. Maar historische kookboeken uit die tijd bevatten geen recept voor dit gerecht.

Anno 2024 blijft het een onsterfelijke klassieker. Segers benadrukt dat het ideaal is voor de feestdagen: "Je kunt het gerecht perfect op voorhand voorbereiden. Op de dag zelf hoef je het alleen nog maar in de oven te schuiven."

"Als we dit jaar moeten samenvatten in één trend? Dan is het beef wellington"

FILIP VERCRUYSSEN

SECRETARIS LANDSBOND DER BEENHOUWERS, SPEKSLAGERS EN TRAITEURS

Uitdagingen in de keuken

Het bereiden van een beef Wellington is niet voor de onervaren kok. Menig hobbychef is al gestruikeld over de bereiding. Een veelvoorkomende valkuil is de gaartijd: “De exacte gaartijd en temperatuur kunnen verschillen per oven,” legt Segers uit. "Omdat het vlees ingepakt zit in bladerdeeg, kun je niet controleren hoe gaar het binnenin is."

Daarnaast benadrukt Segers het belang van een goede voorbereiding:

  • Zorg dat de filet egaal is.
  • Bak de duxelles volledig droog, want vocht is de grootste vijand van een goede Wellington.
  • Houd alle componenten goed koud tijdens de constructie. “Anders smelt de boter in het bladerdeeg en valt alles uit elkaar.”

Variaties voor elke smaak

Wie het graag anders aanpakt, kan kiezen voor een alternatieve versie. Segers suggereert een zalm en croûte of zelfs een vegetarische variant met flespompoen in plaats van vlees. Zo kan iedereen meegenieten van deze feestelijke topper.

Met zijn indrukwekkende presentatie en rijke smaakprofiel blijft de beef Wellington een gerecht waarmee je gasten versteld doet staan – mits je het aandurft en goed voorbereid te werk gaat. "Een uitdaging die de moeite waard is," besluit Segers. "En eentje die dit jaar duidelijk een onbetwiste feesttrend is."

Graag uw reactie, tips, suggesties, recepten… i.v.m.  ‘Beef Wellington’  e-mailen naar >>>  bertrand.vandeginste@diksmuide.be
 

Redactie: Bertrand Vande Ginste - www.bb-bb.be

Ook in de pers!






 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

SAVE THE DATE>>> 13-02-2025 - BePork & Meesterlyck

VOOR U GELEZEN: artikel in 'DE MORGEN' - Het vrije leven - Is de ambachtelijke slager met uitsterven bedreigd?

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN… vanaf 01-01-2025 - CHANGEMENTS IMPORTANTS… partir du 01-01-2025