Alle Vlaamse slagersscholen en 91 slagersleerlingen verenigen zich op 26 mei bij Colruyt Group Fine Food in Halle voor de toekomst van het vak
Onderwijs en vleessector bundelen krachten voor de toekomst van het slagersberoep
Meer dan 4.000 vacatures in de vleessector raken niet ingevuld en steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding tot slager. Vandaag volgen in Vlaanderen nog 265 leerlingen een slagersopleiding in het secundair onderwijs. Daarom slaan de sector en onderwijsinstellingen de handen in elkaar.
Op maandag
26 mei 2025 wordt deze
samenwerking officieel bekrachtigd met een engagementsverklaring. Met gerichte
acties willen beide partijen het beroep van slager aantrekkelijker maken en de
opleidingen versterken die jongeren en volwassenen voorbereiden op een
veelbelovende carrière.
Sterke opleidingen dankzij
nauwe samenwerking
De sector en de
onderwijsverstrekkers zetten zich gezamenlijk in voor kwaliteitsvolle
slagerijopleidingen. Daarbij nemen ze op verschillende vlakken initiatief:
- Het verbeteren van leermiddelen en het professionaliseren van leerkrachten.
- Het voorzien van meer stage- en werkplekken bij ambachtelijke slagers en binnen bedrijven.
- Het organiseren van betaalbare en toegankelijke opleidingen in het secundair onderwijs, volwassenenonderwijs en via VDAB.
Daarnaast wordt ingezet op
kennisdeling tussen scholen en de sector, zodat de opleidingen beter aansluiten
bij de realiteit op de werkvloer.
Een beroep met toekomst en
diverse carrièremogelijkheden
De vleesketen biedt een
brede waaier aan beroepsmogelijkheden, met werkzekerheid, regelmatige werkuren,
een aantrekkelijke verloning, doorgroeikansen en de mogelijkheid om te werken
in een omgeving waar passie en vakmanschap centraal staan. De sector is
bovendien zeer actief op het vlak van duurzaamheid, gezondheid en innovatie,
met aandacht voor diervriendelijke productie en korte bevoorradingsketens.
Een slagerijopleiding opent
deuren naar uiteenlopende carrièremogelijkheden, zoals:
- Ambachtelijk slager of traiteur in een zelfstandige zaak.
- Werknemer in de vleessector, bijvoorbeeld als productiearbeider, verantwoordelijke, R&D-medewerker of exportverantwoordelijke.
- Distributieslager bij supermarkten en groothandels.
- Fooddesigner of productontwikkelaar binnen de voedingsindustrie.
- Zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in de sector.
- Lesgever binnen opleidingen of op vakbeurzen.
- Demonstrateur of vertegenwoordiger van grondstoffen en materialen voor de voedingssector.
Deze veelzijdigheid maakt
het slagersberoep aantrekkelijk voor zowel praktisch als innovatief ingestelde
mensen.
Structureel overleg voor
duurzame impact
Om de samenwerking duurzaam
te verankeren, worden onderwijsverstrekkers en sectororganisaties structureel samengebracht.
Zo kunnen opleidingen en het beroep blijvend inspelen op nieuwe trends,
technieken en maatschappelijke verwachtingen.
Met deze gezamenlijke
inspanning willen de onderwijsinstellingen en de slagerijsector de instroom
naar het vak verhogen en de toekomst van het ambacht verzekeren.
Partners in het project:
- FEBEV - michael.gore@febev.be
- Fenavian - av@fenavian.be
- De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België -claeys.ivan@outlook.com
- Commerce Training - dylan.geeringhs@commercetraining.be
- Alimento Group - geert.van.bever@alimento.be
GO! Onderwijs van de Vlaamse
Gemeenschap:
wim.hanssen@g-o.be
- GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool - Diksmuide
- GO! COOVI Secundair Onderwijs - Anderlecht
- GO! Next Hotelschool - Hasselt
- GO! TechniGO! Campus Ledebaan - Aalst
- GO! Technisch Atheneum - Zavelenberg
Katholiek Onderwijs
Vlaanderen:
wim.depue@katholiekonderwijs.vlaanderen
- KOGEKA - Geel
- Ter Groene Poorte - Brugge
Provinciaal onderwijs:
- PIVA Antwerpen
Reacties
Een reactie posten