Alle Vlaamse slagersscholen en 91 slagersleerlingen verenigen zich op 26 mei bij Colruyt Group Fine Food in Halle voor de toekomst van het vak

Onderwijs en vleessector bundelen krachten voor de toekomst van het slagersberoep

Meer dan 4.000 vacatures in de vleessector raken niet ingevuld en steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding tot slager. Vandaag volgen in Vlaanderen nog 265 leerlingen een slagersopleiding in het secundair onderwijs. Daarom slaan de sector en onderwijsinstellingen de handen in elkaar.

Op maandag 26 mei 2025 wordt deze samenwerking officieel bekrachtigd met een engagementsverklaring. Met gerichte acties willen beide partijen het beroep van slager aantrekkelijker maken en de opleidingen versterken die jongeren en volwassenen voorbereiden op een veelbelovende carrière.

Sterke opleidingen dankzij nauwe samenwerking

De sector en de onderwijsverstrekkers zetten zich gezamenlijk in voor kwaliteitsvolle slagerijopleidingen. Daarbij nemen ze op verschillende vlakken initiatief:

  • Het verbeteren van leermiddelen en het professionaliseren van leerkrachten.
  • Het voorzien van meer stage- en werkplekken bij ambachtelijke slagers en binnen bedrijven.
  • Het organiseren van betaalbare en toegankelijke opleidingen in het secundair onderwijs, volwassenenonderwijs en via VDAB.

Daarnaast wordt ingezet op kennisdeling tussen scholen en de sector, zodat de opleidingen beter aansluiten bij de realiteit op de werkvloer.

Een beroep met toekomst en diverse carrièremogelijkheden

De vleesketen biedt een brede waaier aan beroepsmogelijkheden, met werkzekerheid, regelmatige werkuren, een aantrekkelijke verloning, doorgroeikansen en de mogelijkheid om te werken in een omgeving waar passie en vakmanschap centraal staan. De sector is bovendien zeer actief op het vlak van duurzaamheid, gezondheid en innovatie, met aandacht voor diervriendelijke productie en korte bevoorradingsketens.

Een slagerijopleiding opent deuren naar uiteenlopende carrièremogelijkheden, zoals:

  • Ambachtelijk slager of traiteur in een zelfstandige zaak.
  • Werknemer in de vleessector, bijvoorbeeld als productiearbeider, verantwoordelijke, R&D-medewerker of exportverantwoordelijke.
  • Distributieslager bij supermarkten en groothandels.
  • Fooddesigner of productontwikkelaar binnen de voedingsindustrie.
  • Zelfstandig ondernemer of bedrijfsleider in de sector.
  • Lesgever binnen opleidingen of op vakbeurzen.
  • Demonstrateur of vertegenwoordiger van grondstoffen en materialen voor de voedingssector.

Deze veelzijdigheid maakt het slagersberoep aantrekkelijk voor zowel praktisch als innovatief ingestelde mensen.

Structureel overleg voor duurzame impact

Om de samenwerking duurzaam te verankeren, worden onderwijsverstrekkers en sectororganisaties structureel samengebracht. Zo kunnen opleidingen en het beroep blijvend inspelen op nieuwe trends, technieken en maatschappelijke verwachtingen.

Met deze gezamenlijke inspanning willen de onderwijsinstellingen en de slagerijsector de instroom naar het vak verhogen en de toekomst van het ambacht verzekeren.

Partners in het project:

GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap:
wim.hanssen@g-o.be

  • GO! Atheneum Slagers-Traiteursschool - Diksmuide
  • GO! COOVI Secundair Onderwijs - Anderlecht
  • GO! Next Hotelschool - Hasselt
  • GO! TechniGO! Campus Ledebaan - Aalst
  • GO! Technisch Atheneum - Zavelenberg

Katholiek Onderwijs Vlaanderen:
wim.depue@katholiekonderwijs.vlaanderen

  • KOGEKA - Geel
  • Ter Groene Poorte - Brugge

Provinciaal onderwijs:

  •  PIVA Antwerpen
Promofilmpje


Redactie: Bertrand Vande Ginste

Reacties

Populaire posts van deze blog

VOOR U GELEZEN: artikel in 'DE MORGEN' - Het vrije leven - Is de ambachtelijke slager met uitsterven bedreigd?

SAVE THE DATE>>> 13-02-2025 - BePork & Meesterlyck

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN… vanaf 01-01-2025 - CHANGEMENTS IMPORTANTS… partir du 01-01-2025